Hyreskedjan

Kompetenskrav vid ställningsbyggnad

Publicerad: 23/12, 2004

Enligt arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2004:4 införs krav på teoriutbildning vid montering, demontering och ändring av ställning. Dessa nya regler träder i kraft 1 januari 2005. Samtliga berörda skall ha genomgått utbildning senast 1 juli 2006.

Tre olika nivåer av information respektive utbildning föreskrivs.

  • Särskild information (höjd upp till två meter och med generell monteringsinstruktion) En lämplig längd på utbildningen anses här vara 2-4 timmar.
  • Allmänn utbildning (höjd upp till nio meter och med generell monteringsinstruktion) En lämplig längd på utbildningen anser här vara 16 timmar.
  • Särskid utbildning (mer komplexa ställningar) En lämplig längd på utbildningen anses här vara 40 timmar.

Efter en kort information på höstmötet i Kiruna har frågan ställts från ett medlemsföretag om det är något som vi uthyrare av ställningsmaterial bör tänka på ? Bör vi själva kanske gå någon av de utbildningar som avses ?

Ni som hyr ut ställningsmaterial är välkomna med tankar och funderingar till undertecknad - STIB (Branschföreningen Ställningsentrepenörerna) har utarbetat utbildningsmaterial etc. och startar inom kort utbildningar på olika håll i landet där vi säkert kan haka på.

Det finns även visst informationsmaterial som kan erhållas om ni hör av er.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK